Wat wij doen

Uiteindelijk gaat het natuurlijk hierom: dingen aanpakken. Onderstaande initiatieven leggen allemaal de verbinding tussen ondernemen en maatschappelijke impact; van hotels die kamers beschikbaar stellen aan economisch daklozen, tot een ongoing campagnes over mentale weerbaarheid en het aanleggen van meer natuur voor ontmoeting.

Let’s Play Equal

Business game to boost understanding of Justice, equity, diversity and inclusion.

Let’s Play Equal, the most unfair game in the world. Designed to inspire reflections on justice, (in)equality, diversity, and inclusiveness. To help you think through and beyond the hand you were dealt and how this helps or hinders you through life.

Naturefund

De groenste manier van online winkelen.

Installeer Naturefund nu en draag automatisch bij aan meer natuur!

 

De idealenpodcast

In moeilijke tijden staan er altijd mensen op. Gewone mensen die wakker liggen van sociale en ecologische problemen. Ze gooien het roer om en doen er alles aan om te wereld een betere plek te maken.

Wat motiveert ze? Hoe beginnen ze? Hoe krijgen ze anderen mee? en hoe houden ze het vol?

In deze podcast gaan wij in gesprek met bijzondere gasten over het verwezenlijken van hun idealen. We spreken ondernemers, veranderaars en wereldverbeteraars, in de hoop wat te leren en jou behelpen op jouw missie naar een betere wereld.

Dit is de idealenpodcast.

 

De idealenworkshop

Wil je iets bijdragen aan de wereld, maar weet je niet precies hoe? 

Veel mensen worstelen met bovenstaande. Want waar begin je met het verschil maken, zeker met grote vraagstukken die soms zo onoplosbaar lijken?

In samenwerking met jouw organisatie gaan we tijdens de idealenworkshop precies over deze graag. In 2-4 uur tijd krijg je inspiratie en tools over wat je eigen idealen zijn en hoe je je in kunt inzetten voor een inclusievere wereld. Het idealenboek is leidraad voor deze workshop. Voor meer informatie neem contact op met ons!

ROOM FOR CHANGE

Met ROOM FOR CHANGE combineren we de kracht van de hospitality wereld met de expertise van sociale initiatieven om een positieve impact te maken in het leven van economisch dak- en thuisloze mensen.

Hotels stellen voor ROOM FOR CHANGE structureel kamers beschikbaar waar mensen veilig en in rust kunnen verblijven in plaats van op straat en in opvanghuizen totdat zij een eigen woning kunnen betrekken.

Het idealenfonds

Het idealenfonds is een initiatief dat is ontstaan uit The Present 100, naar idee van Dave Kruizinga. Een deel van de aandelen in zijn nieuwe bedrijf brengt hij bij oprichting in het fonds.

Wij zien een nieuw systeem voor ons waarin goed doen wél op waarde wordt geschat en talent niet verdwijnt naar de wereld waarin winstmaximalisatie leidend is.

In 2024 gaan we van start met Het idealenfonds en hopen daarmee idealisten met een goed idee een stapje verder te helpen in hun missie.

Versnellen naar een idealenwereld!

 

Talent Academy

In Nederland zijn veel talentvolle biculturele studenten (vaak met een migratieachtergrond) die vroegtijdig stoppen met hun studie. Dat is zonde, want hiermee gaat veel potentieel verloren. Zowel voor de student, maar ook voor organisaties en de samenleving.

Nihat Kurt, lid van The Present 100, initieerde daarom de Talent Academy om deze studenten te helpen hun talent verder te ontwikkelen en hun positie in de samenleving te versterken. Ondernemers bieden in deze Academy trainingen en mentorschap over ondernemerschap, en jongeren worden in contact gebracht met rolmodellen (inspirators) uit de migrantengemeenschap zodat zij hun netwerk kunnen verbreden en hun eigen ambities kunnen waarmaken.

Big Hug

Uiteindelijk gaat The Present 100 over samen mooie dingen doen. Een voorbeeld hiervan uit 2023 is het BIG HUG project, geïnitieerd door Odette van Zijdveld (SoulBites) en Laurens Franssen (u-inc).

Odette en Laurens lieten een grote partij vintage sweaters upcyclen met een duurzaam gedrukt statement op de mouwen: BIG HUG. De sweaters nodigen uit tot een hartverwarmende knuffel, maar ook tot een open gesprek over mentale gezondheid. De eerste BIG HUG award, die vanaf nu jaarlijks uitgereikt zal worden, werd overhandigd aan de Rotterdamse straathuisarts Michelle van Tongerloo, die al ruim vijf jaar zorg biedt aan de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Het prijzengeld van 2500 euro werd gedoneerd aan haar stichting: Hoe Kan Ik Je Helpen. Daarnaast veilden we een door kunstenares Cheraine Baljé geborduurde masterpiece-trui voor maar liefst 1500 euro. Deze opbrengst ging naar stichting Braive die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren onder de 25. Andere The Present 100 leden speelden zowel een rol in het beschikbaar stellen van ‘veilingkavels’ als in het bieden op de kavels zelf. Inmiddels loopt iedereen in de BIG HUG trui en zijn er vooral ook veel weggegeven aan mensen die in 2023 heel hard een hug konden gebruiken.

In 2024 komt BIG HUG terug met de BIG HUG Award én natuurlijk nieuwe collecties sweaters.

Wil je ook een BIG HUG trui kopen? Kijk dan hier in de shop!

Growing Roots

Growing Roots komt voort uit de overtuiging van wat natuur voor een mens kan betekenen: een rustige plek om je terug te trekken, een plek om te herstellen, een plek om letterlijk en figuurlijk te bloeien.

Wat wij tegelijkertijd zien is dat dit soort plekken voor veel groepen minder bereikbaar zijn. Als je geen geld hebt om een dagje naar een natuurgebied te gaan, bijvoorbeeld. Of als je je niet veilig voelt in open parken. Of als de plek waar je verplicht bent te blijven meer uit beton bestaat dan uit groen.

Wij willen met Growing Roots de komende jaren de kracht van ondernemers verbinden met maatschappelijke initiatieven om zo groene havens te creëren voor verschillende doelgroepen: bij inloophuizen voor dak- en thuislozen, bij asielzoekerscentra, bij veilig thuis woningen. Altijd in overleg, overeenstemming en samenwerking met de doelgroep. Zodat iedereen een groen thuis heeft om te kunnen wortelen.

Het eerste project is momenteel in ontwikkeling bij het azc in Amsterdam West.

Homies

Wilfred was de eerste officiële deelnemer van ROOM FOR CHANGE, waar economisch dak- en thuisloze mensen een tijdelijk verblijf krijgen in hotels. Na zijn verblijf in 2021 in het Amsterdamse Kimpton de Witt hotel kreeg hij een eigen appartement.

‘Team Wilfred’ is een groepje van vijf mensen vanuit The Present 100 dat om Wilfred heen staat. Geen team van zorgprofessionals, maar gewone mensen die Wilfred willen leren kennen voorbij de labels van dakloosheid en hem onvoorwaardelijk steunen op zijn weg naar een meer zelfstandig leven. Het team hielp hem niet alleen zijn eerste eigen huis inrichten maar blijft om hem heen staan als support groep.

De basis voor Team Wilfred is een Whatsapp groep met Wilfred zelf en zijn vijf teamgenoten. Er is wekelijks contact over van alles: praktische hulp, aanmoediging, grapjes en vooral mooie contactmomenten met elkaar. Zonder verplichtingen. Om de zoveel tijd vindt er een fysieke ontmoeting plaats. Soms heeft Wilfred even een radiostilte. Het team respecteert dan de afstand die hij neemt en blijft hem steunen met een kaart in de brievenbus of af en toe een appje tot hij zelf weer in de lucht komt. Naast een aantal mensen uit het kernteam van The Present, bestaat het team uit Hélène Lendfers, José Komin en Robin Hartman.

Duinkerke

In samenwerking met The Present 100 leden Cees van Dillen en Eelco Keune, een groep ondernemers buiten The Present 100 én een aantal NGOs, kon onze oprichter Marnix samen met zijn schoonfamilie een forse lading hulpgoederen leveren aan No Border Medics.

No Border Medics is een non-profitorganisatie actief in een onofficieel vluchtelingenkamp bij de Franse badplaats Duinkerke. Daar (over)leven doorlopend rond de duizend mensen met vrijwel geen voorzieningen of beschutting in afwachting van een kans om naar Engeland te gaan. Ze leven daar in mensonterende omstandigheden en krijgen periodiek te maken met politiegeweld en hebben slechte toegang tot essentiële levensbehoeften. No Border Medics levert continue gezondheidszorg voor deze mensen omdat gezondheidszorg een mensenrecht is.

Het idealenboek

Wil jij graag van betekenis zijn, maar weet je niet hoe je je idealen kunt verwezenlijken? Deze gids wijst je de weg. Onze planeet schreeuwt om wereldverbeteraars in alle kleuren en maten. Gelukkig staan overal in de wereld mensen op die het roer omgooien, hun werkgever aansporen om het allemaal anders te doen en desnoods hun baan opzeggen. De een beklimt de Himalaya voor een goed doel, de ander start een sociale onderneming. Heb jij ook een ideaal en kun je wel wat hulp gebruiken? Profiteer dan van alle tips en inspirerende verhalen in dit boek.

Wil jij ook met andere gedreven ondernemers meer maatschappelijke winst boeken?

Dan gaan we graag met je in gesprek! Laat hieronder je gegevens achter en dan zien we je snel.

Support ons met een donatie

Alle hulp is altijd meer dan welkom! Je kunt een donatie achterlaten via de tool of direct naar NL76 TRIO 0379 2093 06 t.n.v. stichting The Present Movement (ANBI). Heel veel dank!